PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

donderdag 30 november 2023

Bezinning en verdieping. Geef slachtoffers erkenning! - collectieve schaderegelingen schieten tekort

Datum: 
 donderdag 30 november 2023
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 Pauwehof Heemstede

Geef slachtoffers erkenning!
- collectieve schaderegelingen schieten tekort

De overheid heeft de afgelopen 50 jaar steeds meer regelingen gemaakt als er collectieve schade opgetreden was. Dat kan bijvoorbeeld een situatie zijn dat een groep mensen schade oploopt door toedoen van de overheid. Of de overheid voelt zich moreel verplicht om iets te doen omdat mensen in de steek gelaten worden als andere partijen nalaten in actie te komen. Bekende recente voorbeelden zijn de Toeslagenaffaire, Mijnbouwschade Groningen en Long Covid. Maar als we verder terugkijken, dan zien we voorbeelden als Chroom-6 en de vuurwerkramp in Enschede.
Christiaan Ruppert heeft 52 van dit soort regelingen geanalyseerd in zijn boek Regelingen voor collectieve schade. Geef slachtoffers erkenning en genoegdoening. Hij komt tot de ernstige conclusie dat veel van deze compensatieregelingen hun doel voorbijschieten. Ze zijn niet goed doordacht en onvoldoende uitgewerkt. Er is een bedrag betaald, maar de regelingen geven de slachtoffers lang niet altijd voldoende erkenning en genoegdoening voor wat hen is overkomen. Eigenlijk een sombere conclusie. De belangrijkste aanbeveling is dat bij de opzet van dit soort regelingen veel meer uitgegaan moet worden van wat slachtoffers zelf willen. De overheid moet beter leren luisteren.
Ruppert zal in zijn presentatie een aantal van de regelingen laten zien en met de aanwezigen in discussie gaan waar zij kansen voor verbetering zien. Hij is rechtshistoricus en gastonderzoeker bij het NSCR (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving).In 2000 was hij betrokken bij het bereiken van akkoorden van de Nederlandse regering met de joodse gemeenschap over de oorlogstegoeden. Daarna was hij secretaris van de onderzoekscommissies naar seksueel misbruik en geweld in de jeugdzorg.

Inleider: dr. Christiaan Ruppert
Datum: Donderdag 30 november, 20:00 uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Annet Mourik

terug
 


 
 

2e Advent
datum en tijdstip 10-12-2023 om 10.00u
meer details

Bezinning en verdieping. Zending en racisme
datum en tijdstip 14-12-2023 om 20.00u
meer details

3e Advent. Dienst van Schrift enTafel .
datum en tijdstip 17-12-2023 om 10.00u
meer details

4e Advent
datum en tijdstip 24-12-2023 om 10.00u
meer details

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.