PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 
Romafonds Romafonds


Over Klaudia Rozsavolgyi en het diaconale romafonds
Het is 1993 als het romagezin bestaande uit vader, moeder en twee dochters asiel aanvraagt in ons land. Klaudia is dan een kleuter van vijf, haar zus Agnes is twee jaar ouder. Er volgt een – vergeefse - asielprocedure, die vijftien jaar zal duren totdat in 2008 de Vreemdelingendienst hun Hongaarse identiteit vaststelt.

Al die tijd hebben zij in tientallen azc’s en opvangcentra gezeten en vanaf 2002 in een opvanghuis van onze kerk. Middels het speciaal voor dit doel gestichte fonds wordt die jaren ook in hun onderhoud voorzien. De terugkeer naar Hongarije loopt op een fiasco uit. Er is daar geen opvang en als roma hebben zij te maken met ernstige discriminatie. Zij vluchten opnieuw naar Nederland en belanden op straat. De moeder van het gezin overlijdt in een Rotterdams hospice, waarna Klaudia daar in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

De gemeente Haarlem neemt die later over en via een trajekt van begeleid wonen krijgt zij de beschikking over een flatje in Schalkwijk. In 2011 wordt dochter Larissa geboren, maar de vader kan niet voor het kind zorgen. Een psychologische test wijst uit dat Klaudia een verstandelijke beperking heeft en te lijden heeft onder haar traumatische voorgeschiedenis. Tot overmaat van ramp beslist de Vreemdelingendienst dat zij – met het kind - het land moet verlaten omdat zij niet in haar eigen onderhoud kan voorzien.

Zij kunnen echter nergens heen en zouden weer op straat belanden.
Dat is voor onze Diaconie onverteerbaar en daarom wordt gebruik gemaakt van een mogelijkheid die de Vreemdelingenwet biedt om toch rechtmatig in ons land te kunnen verblijven. Daartoe wordt opgericht de Stichting Ondersteuning Roma, die met Klaudia een parttime arbeidsovereenkomst sluit in de functie van huishoudelijk medewerker tegen een salaris van ruim vijfhonderd euro netto. Daarmee is zij een economisch actieve EU-burger en krijgt van de gemeente een aanvulling tot de voor haar geldende bijstandsnorm.

Na vijf jaar ontstaat zo van rechtswege duurzaam verblijf in ons land met alle daarbij behorende rechten en plichten.
De bijna vijftig donateurs van het fonds spannen zich in om die vijf jaar vol te houden en daarmee Klaudia en Larissa eindelijk perspectief te geven op een menswaardige toekomst.
Maandelijkse giften zijn erg welkom, maar ook eenmalige donaties worden in dank aanvaard. Omdat de Diaconie de ANBI-status heeft zijn giften fiscaal aftrekbaar en bij een vijfjarige verplichting zelfs zonder drempel.
Bel of mail mij gerust als u behoefte heeft aan meer informatie!

DIACONIE PROTESTANTSE GEMEENTE (romafonds)
NL09 RABO 0302 8860 79

Arnold de Laet      06 40154828      a.delaet@quicknet.nl
terug
 
 
 

Viering
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 27-10-2021 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00u
meer details

Trefpuntcafé: Pia Velema, gerontologe. "De kunst van het ouder worden"
datum en tijdstip 05-11-2021 om 20.30 (deuren open, koffie klaar om 20.00)
meer details

 
Vul een schoenendoos, geef een schat

meer
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.