PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 
ZWO

ZWO

Commissie ZWO staat voor:

* Zending

*  Werelddiakonaat

* Kinderen in de Knel

* Fair climate

 * Noodhulp


Zending betekent van oudsher de opdracht om het evangelie door te geven aan alle mensen. Tegenwoordig betekent zending: steun geven aan en samenwerken met partnerkerken op basis van overleg waarbij culturele achtergronden en tradities worden gerespecteerd.
Werelddiaconaat wil vanuit de kerken een antwoord geven op de nood in de wereld.
Kinderen in de knel geeft aandacht aan projecten die ten goede komen aan kinderen wereldwijd.
Fair climate al lang voordat het klimaat zoveel aandacht kreeg als vandaag de dag, startte Kerk in Actie het klimaatplan; dit is uitgegroeid tot het huidige programma Fairclimate. de uitdaging is bijvoorbeeld om een groene kerk te worden

Project Madame Ouaga (Burkina Faso)
Wij zijn in contact gekomen met dit project door Gerline de Jong, geestelijk verzorger van GGZ InGeest. Wij steunen dit project maandelijks met €50 vanuit enkele deurcollectes en de vrijwillige bijdragen.
De maandelijkse bijdrage is bestemd voor de aanschaf van lesmateriaal voor een basisschool in Tampèlga in Burkina Faso.
Toen Gerline met haar gezin een jaar geleden deze school bezocht gaf de directeur aan dat er dringend behoefte is aan eenvoudige franse leesboekjes die aansluiten bij de leefwereld van de kinderen. Zo kan er een schoolbibliotheek worden opgebouwd.
De kinderen in Tampèlga groeien veelal op in een analfabete omgeving. Vaak kunnen vader noch moeder lezen. Er zijn geen boeken of kranten in huis. De lesboekjes en schriftjes van de schoolgaande kinderen zijn vaak de enige boekjes die in huis of hut aanwezig zijn.
Als een kind naar school gaat moet het niet alleen leren lezen en schrijven, maar dit gebeurt ook nog in een totaal vreemde taal. Thuis wordt er Moorè gesproken,leren lezen en schrijven gebeurt in het Frans.
Ook heeft een kind vaak nog nooit een potlood of pen in handen gehad, geen tekeningen gemaakt of kleurplaat ingekleurd. De fijne motoriek is nog niet ontwikkeld door allerhande speelgoed. Al zal het helpen pellen van maiskolven – het hoofdvoedsel in deze regio – ongetwijfeld ook bijdragen aan die fijne motoriek.

Kortom: de schoolgang is een grote sprong in een onbekende wereld. Boekjes die aansluiten bij de eigen leefwereld, met verhaaltjes over afrikaanse dorpskinderen, maken die sprong iets kleiner en geven kinderen de kans om leesmeters op te doen.

Tijdens de 40-dagentijd worden kaarten verkocht met een paasgroet om naar een gevangene te sturen. We doen ook mee aan de schrijfactie van Amnesty International.

Websites met meer informatie: www.kerkinactie.nl en www.madameouaga.nl

In overleg met de diaconie bepaalt  ZWO de bestemming van een aantal deurcollectes: b.v. ter aanvulling op de opbrengst van een specifiek project. In de Wegwijzer leest u over de bestemming van de collecten.

Postzegels en ansichtkaarten brengen geld op. U kunt ze in de rode kist in de ontmoetingsruimte doen. De verkoop ervan brengt veel geld op dat ten goede komt aan het werk van Kerk in Actie.


 

 

 

 

 

terug
 
 
 

Viering
datum en tijdstip 04-06-2023 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 11-06-2023 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 18-06-2023 om 10.00u
meer details

Dienst van Schrift en Tafel
datum en tijdstip 25-06-2023 om 10.00u
meer details

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.