PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

dinsdag 14 november 2017

B&V Haarlemse componisten

Datum: 
 dinsdag 14 november 2017
Tijdstip: 
 20.00
Locatie: 
 Pauwehof/ Oude kerk
Prijs: 
 Vrijwillige bijdrage


Inleider: Willem Jan Cevaal, kerstmusicus en musicoloog

Haarlemse componisten: Hendrik Andriessen en Albert de Klerk – toonbeelden van kerkmuziek

Dit jaar is het respectievelijk 125 en 100 jaar geleden dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk in Haarlem ter wereld kwamen. Het is niet zonder reden dat deze organisten/componisten gezamenlijk worden herdacht. Er is namelijk veel dat hen bindt. Zo werden ze allebei geboren aan de Bakenessergracht, in twee naast elkaar gelegen huizen nog wel. Ook waren ze allebei organist van de Haarlemse St. Josephkerk. Albert de Klerk volgde zijn grote voorbeeld Hendrik Andriessen in 1934 op. Verder hebben ze belangrijke posities in het Nederlandse muziekleven bekleed: Andriessen was onder meer directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en hoogleraar muziekwetenschap aan de Radboud Universiteit, De Klerk was jarenlang stadsorganist van Haarlem. Tijdens de lezing zal uitgebreid op deze aspecten worden ingegaan.
Als componist hebben Hendrik Andriessen en Albert de Klerk een belangrijk stempel gedrukt op de Nederlandse kerkmuziek van de twintigste eeuw. Hun missen, motetten en koraalvoorspelen worden tot op de dag van vandaag uitgevoerd in zowel de katholieke als de protestantse traditie. Tijdens de lezing krijgt u veel voorbeelden hiervan, niet alleen op cd maar ook live op de instrumenten van de Oude Kerk.
Willem Jan Cevaal is kerkmusicus en musicoloog. Hij is organist van de Protestantse gemeenten van Heemstede en Zandvoort. In het kader van het Andriessen/De Klerk Festival, dat in de maanden september en oktober 2017 in Haarlem plaatsvindt, heeft hij een boekje geschreven over de ervaringen van beide componisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Inleider:                      Willem Jan Cevaal
Datum:                       dinsdag 14 november 2017
Plaats en tijd:              Pauwehof/Oude Kerk 20.00 uur
Kosten:                       Vrijwillige bijdrage
Contactpersoon:         Annet Mourik
 

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 29-05-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00u
meer details

Dienst van Schrift en Tafel
datum en tijdstip 09-06-2024 om 10.00u
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.