PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

dinsdag 17 april 2018

B&V Hoe gaan we om met schuld ?

Datum: 
 dinsdag 17 april 2018
Tijdstip: 
 20.00
Locatie: 
 Pauwehof


Inleider: Dick Kooiman

Het betuigen van schuld ligt diep verankerd in onze religieuze traditie. Bij katholieken gebeurt dat in de biecht die gevolgd werd door absolutie, de vrijspraak die God bij monde van de priester verleent.
Die biechtplicht geldt nog steeds, maar de praktijk is sterk in onbruik geraakt.
De protestanten kenden op de zondag het collectieve ritueel van schuldbelijdenis en genadeverkondiging. Maar schuld en vergeving staan niet meer zo centraal in de beleving en we zijn een beetje huiverig geworden voor die begrippen.
 
Toch valt schuld niet uit ons leven weg te denken, ook niet onder luchtiger benamingen als fouten of tekortkomingen. Iedereen maakt fouten en het gevoel dat je je daarvoor dient te verontschuldigen is ook niet verdwenen. Vandaar ons regelmatig gebruik van “Sorry”.
De rol van priester of dominee is echter in veel gevallen overgenomen door een coach, advocaat of therapeut. De centrale vraag is steeds: wat kun je winnen of verliezen door je fouten eerlijk toe te geven?
 
In deze voordracht zal die vraag worden behandeld aan de hand van enkele recente gebeurtenissen zoals gerechtelijke acties tegen bestuurlijke fraude, sjoemel affaires door grote ondernemingen en de verwerking van zwarte bladzijden uit ons nationaal verleden. Heb je als individu meer ruime om fouten te erkennen dan als overheid of bedrijf? En welke risico’s zijn er verbonden aan het publiek maken van misstanden? Veel stof voor discussie.

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 29-05-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00u
meer details

Dienst van Schrift en Tafel
datum en tijdstip 09-06-2024 om 10.00u
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.