PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

woensdag 8 mei 2024

Bezinning en verdieping. Confucius en het Christendom

Datum: 
 woensdag 8 mei 2024
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 Pauwehof Heemstede

Confucius en het Christendom
- is er een gemeenschappelijke basis om met elkaar te praten?


In Confucius belangrijkste werk, De Gesprekken, kunnen overeenkomsten met het Christelijke denken gevonden worden. Dat werd al door de Jezuïtische missionaris Matteo Ricci (1552-1610) opgemerkt en leidde tot een strijd in de Rooms-katholieke kerk die 200 jaar duurde. Matteo werd met andere paters naar China gestuurd om Chinezen voor het christendom te winnen. Maar hun opdracht luidde zich aan te passen aan de Chinese cultuur. Na een vergeefse poging aansluiting te vinden bij het Chinese boeddhisme sloten ze zich in 1605 aan bij het confucianisme. In een rapport  schreven ze dat deze opvatting als een natuurlijke godsdienst kon worden gezien en dus een voorloper was van het christendom. Net zoals stromingen binnen de klassieke denkwereld kon het daarom gemakkelijk ingepast worden in het christendom: Socrates, Plato en Vergilius werden gezien als voorchristelijke profeten, dus waarom niet ook Confucius? Deze visie werd in de 18e eeuw uiteindelijk afgekeurd door het Vaticaan.
Begrippen die Confucius veel gebruikt komen sterk overeen met woorden van Christus: toon naastenliefde (empathie), streef naar harmonie (vrede). Ook de nieuwtestamentische spreuk “doet u een ander niet wat u niet wil dat u geschiedt” is bij Confucius terug te vinden. Het confucianisme wordt vaak als een ethisch systeem gezien en niet als een godsdienst. Confucius zei namelijk ooit: “Dien uw goden”, maar voegde hier aan toe: “Je bent nog niet eens in staat je medemens te dienen, hoe wil je dan de goden dienen?”.
We zoeken deze avond naar verschillen en overeenkomsten in het waardensysteem van Confucius en onze christelijke cultuur: zijn deze erg groot of kan er een basis zijn voor wederzijds begrip? Daarbij zullen een aantal teksten van Confucius gelezen worden.

Inleiders: Meine Pieter van Dijk en Hans Debets
Datum: 8 mei 2024, 20.00uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Meine Pieter van Dijk

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 24-04-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10.00u
meer details

Trefpuntcafé: "Op missie met militairen". Ids Smedema, krijgsmachtpredikant b.d.
datum en tijdstip 03-05-2024 om Deur open 20.00 uur. Aanvang 20:30 uur
meer details

 
GOEDE WEEK EN PAASTIJD
meer
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.