PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

donderdag 18 januari 2024

Bezinning en verdieping. Een brief van de paus: kennismaking met de pauselijke encycliek Laudato Si

Datum: 
 donderdag 18 januari 2024
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 Pauwehof Heemstede

Een brief van de paus: kennismaking met de pauselijke encycliek Laudato Si

Parijs. Het is het jaar 2015. Te midden van alle politieke schermutselingen tussen de wereldleiders om een klimaatakkoord te bereiken doet Paus Franciscus een brief uitgaan met een nietsontziende analyse van klimaat en maatschappij en een dringende oproep om gehoor te geven aan ‘de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen’. De paus heeft zijn encycliek Laudato Si (Geprezen zijt Gij) geschreven vanuit de overtuiging dat de leer van de kerk iets wezenlijks toevoegt aan de ecologische zienswijze. Als de mens God uitschakelt en niets anders meer ziet dan zichzelf, leidt dat tot onmetelijke schade aan de schepping. Nu, acht jaar later, is de encycliek actueler dan ooit en zijn de zorgen om de aarde, ‘ons gemeenschappelijke huis’, alleen maar groter geworden.
Enkele gemeenteleden uit Heemstede en Bennebroek die de encycliek samen lazen hebben de pauselijke brief ervaren als een statement van hoop, geen politiek pamflet maar een geloofsbelijdenis, en tegengif tegen de moedeloosheid die ons overvalt als we de klimaatramp tot ons door laten dringen. Zij lezen met ons enkele teksten om u kennis te laten maken met dit bijzondere geschrift. Ook bekijken we fragmenten uit de aangrijpende documentaire The Letter waarin we zien hoe paus Franciscus jonge mensen, die de verwoesting van hun leefomgeving aan den lijve ondervinden, en de strijd zijn aangegaan, uitnodigt naar Rome om elkaar te steunen en in gesprek met de paus nieuwe hoop op te doen.

Datum: Donderdag 18 januari 2024, 20.00 uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Annet Mourik

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 26-06-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 30-06-2024 om 10.00u
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.