PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

dinsdag 10 januari 2023

Bezinning en verdieping: Mijn leven aan de Vrije Universiteit

Datum: 
 dinsdag 10 januari 2023
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 Pauwehof

Mijn leven aan de Vrije Universiteit

Taede Sminia (1946) begon in 1963 met zijn studie Biologie aan de Vrije Universiteit (VU). In 1965 werd hij benoemd tot student-assistent in de Histologie en na een dienstverband van 41 jaar heeft hij als Rector magnificus de VU mogen verlaten. Menigeen verbaast zich over een “levenslang” dienstverband bij één en dezelfde organisatie. Dat lijkt niet meer van deze tijd: trouw van de werknemer aan de werkgever en vice versa. Bestaat er nog zoiets als verbondenheid en roeping?
In de lezing zullen verschillende aspecten van de studieperiode aan de orde komen: Studiedruk en studieduur, toen en nu. Wat houdt wetenschappelijk onderwijs in? Wat is academische vorming eigenlijk? Welke relatie bestond er tussen student en docent? Was er iets te merken van het christelijke karakter van de VU?
Op basis van zijn ervaringen als student en die in zijn latere lange carrière zal Taede Sminia ingaan op de bijzondere geschiedenis van de VU en de waarde daarvan. Er zullen vragen aan de orde komen als:
- Hoe gaat de VU en het VUmc om met haar christelijke wortels en met haar achterban (VU collectebusje!) 
- Bestaat er zoiets als christelijke wiskunde?
- Welke rol speelt religie aan de VU ( in onderwijs, onderzoek, cultuur )?
- Hoe gaat de VU om met diversiteit en met studenten uit andere culturen en geloofsrichtingen?
Ik 1980 werd Taede Sminia benoemd tot hoogleraar “ Histologie en Immunologie “ aan het VUmc. Deze uitdagende functie heeft hij tot 2008 mogen combineren met het decanaat van de geneeskunde faculteit en het rectoraat van de VU. Een zware doch zeer uitdagende periode aan een universiteit en een medisch centrum die  “ gewoon” en “bijzonder “ proberen  te zijn.

Inleiding: prof. dr. Taede Sminia
Dinsdag 10 jan. 2023, 20.00 u. Pauwehof
Contactpersoon: Meine Pieter van Dijk

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 26-06-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 30-06-2024 om 10.00u
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.