PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

dinsdag 26 september 2023

Bezinning en verdieping. Dementie en Ethiek

Datum: 
 dinsdag 26 september 2023
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 Pauwehof Heemstede

Dementie en Ethiek   

Als je de ziekte dementie hebt, worden jij en je naasten met allerlei veranderingen en problemen geconfronteerd. Dingen die vanzelfsprekend waren gaan niet meer en dat kan heel moeilijk zijn. Als naaste van iemand met dementie kun je met je handen in het haar zitten: hoe kun je deze persoon het beste ondersteunen om zichzelf te blijven en het leven te leven? En hoe moet je proberen gevaren af te wenden? Denk hierbij aan de vraag of de persoon met dementie nog kan autorijden of nog zelfstandig kan wonen. Wat moet je doen als de persoon met dementie niet meer onder de douche wil? Of als ze graag naar buiten wil maar steeds verdwaalt? En kun je dit soort problemen voor zijn als je weet dat je de ziekte dementie hebt?  Daarbij is altijd de centrale vraag: “Wat is er goed om te doen voor deze persoon in deze concrete situatie?” Dorothea Touwen zal ingaan op de dagelijkse ethische dilemma’s waar mensen zich voor geplaatst kunnen zien wanneer de ziekte dementie speelt en hoe men zich kan voorbereiden op dingen die mogelijk komen gaan. Na afloop beschikken aanwezigen over concrete handvatten en suggesties, voor de dagelijkse omgang met elkaar maar ook met professionele zorgverleners.                                                                                                                  
Dorothea Touwen is associate professor medische ethiek aan het Leids Universitair Medisch Centrum en doet onderzoek op het gebied van de zorg voor mensen met dementie, beslissingen rond het levenseinde en palliatieve zorghttps://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif.

Inleider: dr. Dorothea Touwen
Datum: Dinsdag 26 september, 20.00 uur
Plaats:  Pauwehof Heemstede
Contactpersoon: Annet Mourik 


terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 28-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 31-07-2024 om 10.00
meer details

Gezamenlijke dienst met Heemstede en Aerdenhout in Heemstede
datum en tijdstip 04-08-2024 om 10.00 uur
meer details

Gezamenlijke dienst met Heemstede en Aerdenhout in Bennebroek
datum en tijdstip 11-08-2024 om 10.00 uur
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.